Bio-based Bijenpaviljoen

Volkspark de Goffert Nijmegen

Het bijenpaviljoen wordt gebruikt door de Imkervereniging Nijmegen en Omstreken voor de huisvesting van de bijenvolken in het park en bovendien als ontvangst- en lesruimte. Het initiatief voor deze nieuwe bijenstal werd door de architect genomen in 2012 – het Jaar van de Bij – in het kader van het door de Gemeente Nijmegen in het leven geroepen actieplan “Een bij hoort erbij”. Het ontwerp is van eerste analyse en schetsen tot aan de uitvoering Bio-based benaderd. Zowel ontwerp als gebouw en materiaal ontlenen hun oorsprong en argumenten aan het leven van en met de natuur, aan de bios-logos. Het ontwerp van deze vervangende nieuwbouw in publieke erfgoedomgeving is een totale integratie van architectuur en landschap in cultuur en natuur.

img_4718_2048
2-paviljoen-tuin-in-kleur

Het park, de bij en de seizoenen

In het ontwerp; een gebouw voor bijen èn mensen, is de aanwezige spanning tussen de wereld van de mens en van het dier zichtbaar door de noord-zuid plaatsing in het gebouw (de bijenstal) en de hiervan afwijkende zonnewijzer en -wende in de bijentuin.

De wereld van het dier ‘de natuur’ in de kosmos (in dit geval de bijenwereld) en de wereld van de mens op aarde (cultuur, architectuur en samenleving) beleven tijd vanuit een andere substantie.In het ontwerp wordt de ervaring en zichtbaarheid van ‘tijd’ als concept en materie tussen mens en natuur verwerkt.

Zo kan een wandeling in het park inspireren tot een gesprek over tijd, natuur, samenlevingen en bijen.
img_4686_2048

Bio-based

De zuidfaçade brengt maximaal licht en warmte in de bijenstal. In het hoger gelegen gedeelte van het gebouw, waar het leslokaal en de bezoekersruimte zijn gesitueerd, is het in ontwerp van het dak rekening gehouden met zoveel mogelijk daglicht-inval en opvang van energie. In het paviljoen met de bio-based ontwerpstrategie is ook het gebruikte materiaal bio-based. De materialisering is ontworpen vanuit een gesloten circkel.

Zon, stof tot nadenken

Behalve een verblijfsruimte voor bij en mens, biedt het bijenpaviljoen met zijn Zonnewijzer en Zonnewende-duiding in het Park de Goffert ook stof tot nadenken. Waarom is de kloktijd, hier, in Nijmegen, in het Park de Goffert, anders dan die van de bijen? Wat betekent dat voor ons? Wat maakt het verschil tussen natuur en cultuur in onze beleving van tijd en ruimte? Waarom is er wereldwijd niet één tijd?

Zo kan een wandeling in het park, langs het bijenpaviljoen en de bloementuin, kinderen, ouders, grootouders, collega’s en vrienden op een prettige manier inspireren tot een gesprek over tijd, locatie, natuur, samenlevingen en bijen.

ontwerp frank marcus, klaasgeert koolhout
constructeur ad van gils
fotografie frank marcus
pdf