Uitbreiding woonhuis

familie Sas, Boven-Leeuwen

De wens van de opdrachtgever was een uitbreiding van het woonhuis uit 1994. Er was behoefte aan een veranda, een ruime woonkeuken en een tv-game kamer. De uitbreiding moest vooral licht brengen, geen donkere doos. De uitdaging lag daarbij in een prettige tuinbeleving maar niet te warm te laten worden. Daarbij was de vraag om de aanbouw een geheel te laten zijn, waardoor de woning meer allure krijgt.

De opdrachtgever sprak een voorkeur uit voor een rustiek-moderne uitstraling. Er is gekozen voor onderhoudsarme delen van accoya hout. Deze blanke houtsoort is een klasse 1 duurzame soort die minimaal 50 jaar meegaat. Het ruime overstek voorziet in een droge doorloop en zonwering. Het verfijnde ontwerp van de zinken goot biedt zoveel mogelijk zicht op het groene dak vanuit de tuin. De openingen in de gootlijn, de tuindeuren en het keukenraam, geven een speelse daglicht-ervaring in de woonkeuken.

img_0828
naamloos-1

Interieur

In de oude situatie was er een traditionele woonkamer-keuken. In de nieuwe situatie is het woonhuis als een villa ontworpen. Diverse functies kunnen gelijktijdig in verschillende ruimtes plaatsvinden.  Vanuit de grote woonkeuken met kookeiland hebben de bewoners direct contact met de tuin en het zwerk, onder een ruime glaspartij van zonwerend glas. Opwarming wordt tegengegaan door elektrische ramen op het hoogste punt. Door in één bouwelement een oplossing te bieden voor daglicht, zonlicht en ventilatie door thermiek ontstaat een prettig klimaat in de woonkeuken.

De aanbouw brengt veel woongenot door duurzame oplossingen en verfijnde techniek
img_0827

Duurzame oplossingen

Het dikke pakket sedum dakbedekking op lava granulaat gaat opwarming van het dak tegen. Het ruime overstek geeft schaduw op de gevel, eveneens om opwarming te beperken. De toegepaste materialen accoya hout en aluminium zorgen voor een duurzame en onderhoudsarme gevel.

ontwerp frank marcus
constructeur rob van gestel, archimedes
fotografie frank marcus