woonhuis met hangende tuin

sebastiaan & gwen, rosmalen

De opdrachtgevers van deze woning hebben jarenlang in de binnenstad van Den-Bosch gewoond. De bewoners wilden graag in het nieuwe woonhuis de beleving van gezelligheid en beslotenheid vergelijkbaar met de straatjes en ommuurde stadsparken met overhangend groen die zo kenmerkend zijn voor de Bossche binnenstad. Ook moest de beleving van het zonlicht op verschillende momenten van de dag in het huis goed te ervaren zijn.

De indeling van de woning is mede door het strikte ‘kavelpaspoort’  (een enkele woonlaag) van deze nieuwbouwwijk in Rosmalen semi-ondergronds georganiseerd. Het souterrain biedt plaats aan slapen, wassen en techniek terwijl op de begane grond het overige ‘wonen’ plaatsvindt. De tuin is onderdeel van het ontwerp, de ruime vossegaten bieden naast lucht en licht ook ruimte voor terras en vijver.

Bijzonder aan het ontwerp is het getordeerd glas. Vanaf de kopgevel valt de zijgevel steeds verder naar buiten, waardoor de zijgevel een getordeerde wand wordt.

Door voor- en achtergevel als stenen kopgevels uit te voeren en het dak met de zijgevels als een kunststof dakbedekking creëren we een beeld van een licht doek tussen zware wanden. Als een open plaats in een bos brengt deze – lichtung – zonlicht van opkomst tot -ondergang.

ke3a1833
019-do-bovenaanzicht-cabrio-met-vijver

Interieur

In deze woning is met de ordening van ruimte in het ontwerp ingespeeld op de beleving van de seizoenen.  De basis van het concept is een grote open woonverdieping. Door de dienende functies in drie aparte houten blokken onder te brengen (berging, keuken, toilet en voorraadkast) is de open ruimte ingevuld en de woonlaag opgedeeld in woonkeuken en woonkamer. Voor het interieur zijn casco bouwmaterialen toegepast zoals blond houten platen berken multiplex. Waarmee voor een beperkt budget toch een hoogwaardige afwerking is gerealiseerd.

In deze woning is met de ordening van ruimte in het ontwerp ingespeeld op de beleving van de seizoenen
ke3a1669

Duurzame oplossingen

De woning is gebouwd met passief techniek, waarmee de woning bijna energie neutraal is (BENG). De zijgevels en het dak zijn bekleed met levend groen. Deze dak en wandbekleding werkt isolerend en gaat opwarming tegen. In de gehele woning zijn zoveel mogelijk bio based materialen toegepast.

ontwerp frank marcus
constructeur rob van gestel, archimedes
fotografie frank marcus, anne van der donk, klaasgeert koolhout