aanbouw kapschuur boerderij

henry & ria, boven-leeuwen

De wens van de bewoners van deze boerderij was het bestaande woonhuis te renoveren en uit te breiden met behoud van landelijk karakter. Door het bestaande woonhuis als een voorhuis in te zetten wordt het achterdeel haast vanzelf een schuur. Hiermee ondergaat het bestaande woonhuis een transformatie die verwijst naar het agrarisch verleden van de omgeving. Dat vanzelfsprekende vindt als ‘de natuur der dingen’, aansluiting met wensen van de opdrachtgevers.

img_0211_2048
018-do-interieur

Het woonhuis is aan de achterzijde uitgebreid. De uitbreiding en de kap zijn doorgetrokken als schuurdeel met ruim overstek en lage druprand aan beide zijgevels. Om het onderscheid tussen bestaand en nieuw te versterken zijn de nieuwe  gevels met horizontale houten delen bekleed. Het wolfseind aan de voorzijde wordt gehandhaafd, terwijl aan de achterzijde wordt de nok-lijn doorgezet en met een uilenbord. Dit brengt licht en lucht op de verdieping met slaapkamers. Op de verdieping zijn de slaapkamer ingericht met een bedstede. Deze bedstedes zijn als hangende kamer tegen de voormalige achtergevel bevestigd.

Boven de woonkeuken wordt op deze manier constructief de last van de enorme kap op de bestaande constructie verdeeld. Met plaatsing van een ruime woonkeuken aan de achterzijde en verkeersgang tussen ruimten van het bestaande gebouw is in de plattegrond van het woonhuis meer opgezet als een oude boerderij met deel en stal. Zo is er sprake van een voor- en achterhuis.

Met een ruime woonkeuken aan de achterzijde en een gang in het bestaande gebouw is het woonhuis nu opgezet als een oude boerderij met voor- en achterhuis.
img_3284_2048-1

Met constructieve houten gelamineerde spanten is in het aangebouwde deel een ruimtelijke verwijzing aangebracht naar de boerenschuren en de kenmerkende houten gebinten. Het rieten dak is in zijn geheel vervangen. Alle renovatie is met schapenwol geïsoleerd waarmee de HSB & het traditioneel gebonden riet damp-open zijn.  De kap-constructie en vorm draagt bij aan de thermische werking van warme lucht die stijgend de ruimte verlaat.

ontwerp frank marcus
constructeur rob van gestel
fotografie frank marcus
pdf