V-8 Zonnekracht Villa

Robert de Rijk & Evelien Klunder, Apeldoorn

Bio-Klimatisch (T)huis.

De omgeving van de Terwoldseweg 122 kenmerkt zich als een landbouwgebied met lintbebouwing. Vooruitlopend op plan “Zuidbroek de Wellen” te Apeldoorn, een inmiddels stilgelegde woningbouw-ontwikkellocatie, is na sloop van knecht- boerderij, op een kavel van circa 1.000 m2 voor deze opdrachtgevers een heden- daagse, bio-ecologische woning ontworpen.

De vorm van de woning is ontstaan vanuit een geluidwerende behoefte door de nabijheid van de A50. Het houtskeletbouw casco is omgeven door een bakstenen schil die zich als een slakkenhuis om het volume vouwt. Het met planten en kruiden begroeide aflopende dak brengt met zijn torsie dynamiek in het volume. Het vouwt ook het landschap tegengesteld naar boven. De patio biedt privacy en mogelijkheid om van het omliggende landschap te genieten.

werk-apeldoorn-1024x645_2
017-bio-klimaat

Zonneschoorsteen

Het aflopende dak helt op verschillende wijzen en geeft een grote zon-gerichtheid van deze vlakken. En hiermee een hoog rendement voor de PV-installatie en zonneboiler. Het hemelwater vloeit in de paddenpoel.

Vanuit het natuurkundige principe van -warme lucht- stijgt is deze vorm ingezet om luchttransport middels thermiek (doorspuiing & warme luchtafvoer) te veroorzaken. Openingen voor daglicht, zicht en ventilatie ondersteunen dit principe waardoor dit gebouw fungeert als een zonneschoorsteen.

Vanuit het natuurkundige principe van -warme lucht- stijgt is deze vorm ingezet om luchttransport te veroorzaken, waardoor dit gebouw fungeert als een zonneschoorsteen.
img_9261_2048

De wens van de opdrachtgevers was een interieur met een sterk ruimtelijke dynamiek. Dit is gerealiseerd door functies souterrain en split-level te plaatsen. De garage en entree worden bereikt middels een hellingbaan, daarbovenop is de keuken met study en erker. De eetkamer aan voorzijde en woonkamer aan achterzijde zijn daartussen op maaiveld geplaatst, dit split- level genereert dan grote hoogte. De ruimtelijke ervaring is intensief door de as trappenhuis, balustrade en vide haaks op de entree-patio richting te plaatsen. De getordeerde dak-gevelwand leunt tegen een acht meter hoge schoorsteen.

ontwerp frank marcus, klaasgeert koolhout
passiefadvies azimuth, clarence rose
constructie archimedes, rob van gestel
uitvoering horstink kwaliteitsbouwers
fotografie frank marcus