Skaten en Snacken

Gerard den Haan, Beneden-Leeuwen

Publiek Private Samenwerking

De wens van de opdrachtgever was een nieuwe locatie voor een cafetaria. Met het oog op de uitbreiding van het dorp, de nieuwbouwwijk “Het Leeuwse Veld” is aan de gemeente een publiek-private samenwerking (PPS) voorgesteld voor realisatie van dit project.

Dit om naast passende cafetaria huisvesting te maken ook de publieke ruimte van Leeuwen-Zuid, met diverse voorzieningen te dienen. Op de locatie van het nieuwe dorpskruispunt is een ‘intergratie’ van privaat met het publiek belang ontworpen. Terwijl de dorpsjeugd skate en klimt, of er een voorstelling kan plaatsvindt op de de half-pipe kan onderwijl ook een ijsje worden gegeten.

014-02-leisure-verwarmt-met-frietvet
6-doorsneden

Ontwerp

Het ontwerp verbeeld zowel de sprong van het dorp over ‘de weg’ als een samenwerking in goede verhouding.  Het publieke ‘holle’ deel is welkome ontvangst en het ‘bolle’ private deel bied als dak bescherming tegen de elementen. Deze vorm laat ook het regenwater van dakrand druppelen zoals het water van een staart van een walvis.

Het ontwerp verbeeld zowel de sprong van het dorp over “de weg” als een samenwerking in goede verhouding
014-02-leisure-verwarmt-met-frietvet

Duurzame oplossingen

In het ontwerp is in verwarming van deze cafetaria voorzien door inzet van de warmte afkomstig van de frituur en oven. Het grote groene sedum dak gaat opwarming van het gebouw tegen. Daarnaast zorgt het ruime overstek voor zonwering en biedt beschutte zitplaatsen aan de gasten.

ontwerp frank marcus
constructeur rob van gestel, archimedes
fotografie frank marcus