zelfherstellend paviljoen

galderse meren, breda

Paviljoen voor de Reddingsbrigade & EHBO Breda aan de recreatieplassen, de Galderse meren. De ligging van dit recreatiegebied, een voormalige zandwinlocatie ten behoeve van knoopunt Galder, nabij zowel de grens met Belgie maar ook de binnenstad van Breda, brengt een diversiteit van dag- en nachtbezoekers. Landschappelijke en stedelijke activiteit komen heftig samen. Het gebied is onderhevig aan veel soorten, gewenst en ongewenst, vermaak. Naast duurzaamheid en functionaliteit is ook vandalisme bestendigheid een belangrijke eis voor dit gebouw.

012-2048-bio-based-zelfherstellend-beton
012-render-zuidoost

Vandalismewerend

Het gebouw van beton is als bootloods, EHBO- en uitkijkpost op een open plek in de begroeiing geplaatst. De rode vurenhouten delen zijn als een verloren bekisting op de gelamineerde houten spanten getimmerd. De snede in het dak geven zicht en daglicht aan de uitkijkpost. Dit is mogelijk door het opentrekken van de drie-scharnierpanten aan de voorzijde van het gebouw.

De dak- en gevelschil is door middel van 60 mm spuitbeton als buitenschaal vandaal-werend uitgevoerd. Ook de facade is met haar gespannen staalgaas en stalen lameldeuren vandaal-werend. Het spuitbeton is voorzien van, voor mens en dier onschadelijke, bacterien die zorgen voor kalksteenproductie waardoor scheuren in beton hersteld worden zonder verder actieve hulp van buitenaf.

Voor dit ontwerp is voor het eerst ter wereld zelfherstellende biobeton gerealiseerd
img_2982

Zelfherstellend beton, wereldprimeur

Voor dit ontwerp is vanuit de fascinatie groen in / op beton, in samenwerking met TU-Delft, op dit paviljoen voor het eerst ter wereld zelfherstellende biobeton als dak- & gevelschil gerealiseerd. Op deze manier kan beton dunner worden uitgevoerd er is minder betonmengsel en geen onderhoud nodig.

Op deze wijze wordt door toepassing van bio-beton de benodige hoeveelheid beton veel minder en de CO2 klimaatbelasting van het wereldwijd meest toegepaste bouwmateriaal -beton- sterk verminderd. Een enorme duurzame stap.

ontwerp frank marcus
constructeur rob van gestel
betonadvies h. jonkers TU Delft
fotografie frank marcus