split level woning

familie den bieman, wamel

Woonhuis den Bieman is ontworpen voor een gezin dat na een langdurig verblijf in Schotland terugkeert naar geboortestreek van de man des huizes waar men zich wil huisvesten in het dorp op het platteland.  In het uitbreidingsplan Kloosterhof te Wamel, gezocht naar een antwoord op de wens van de opdrachtgevers een ruim woonhuis te ontwerpen op een vrijstaand perceel waarin vanuit het interieur de verschillende momenten op een dag, als opstaan, eten, spelen, werken en ontspannen in wisselende ruimtes kunnen plaatsvinden.

img_0279
01

Door een split-level indeling te ontwerpen is binnen het ‘bestemmingsplan voor stapeling gekozen waarmee het programma past. Het trappenhuis vormt het hart van de woning waardoor alle ruimtes, en dus momenten van de dag met elkaar in relatie staan. De Schotse afkomst van de vrouw des huizes laat zich zien op een halve verdieping boven maaiveld. In de – high tearoom – vindt, middels een groot betonkader constructie als raam, het directe contact met de tuin plaats.

Een ruim woonhuis op een vrijstaand perceel waar de verschillende momenten op een dag in wisselende ruimtes plaatsvinden
fma-007-008-straatbeeld-

De gevel van het woonhuis is gesloten met de verhoogde entree. Dit maakt enerzijds een zonwering en anderzijds ook een hard verschil tussen openbaar en privé. De donker genuanceerde baksteen is een metafoor voor de omliggende geploegde kleigronden. Door de gevels van de patio met hout te bekleden wordt deze plek als buitenkamer van het woonhuis en tevens ook als huiskamer van de tuin beleefd.

ontwerp frank marcus, frank van winden
constructeur kees benders
fotografie frank marcus