Meergeneratiewoning

familie Marcus, Boven-Leeuwen

Wonen in het buitengebied

Het dubbele woonhuis staat in een boomgaard in het Land van Maas & Waal, ontworpen als een buitenplaats met schuren en stallingen. Hier woont men met respect en gevoel voor het groen en de omgeving. Door de uitgekomen grond in het landschap te vouwen wordt respectvol omgegaan de groene kwaliteiten van het terrein. Dit talud brengt ook een heldere scheiding op het terrein tussen de woonhuizen. Door middel van patio’s aan voor- en achterzijde is het ondergrondse deel leefbaar waarmee ook een privé buitenruimte is verzorgd. Het getordeerde dak is is bedekt met sedum en kruidachtige planten. In de plattegrond van de woonhuizen zijn de verschillende ruimtes georganiseerd aan een as van links naar rechts.

img_3221
schetst3

Interieur

Het woongebouw is ingedeeld met ruime hal-partij en kamers, op het moment dat u de voordeur binnenstapt voelt u de prettige ruime woonkwaliteit met open interieur. Door de hoge bouwkwaliteit met wit houten balklaag, naturel houten wandafwerking en donker natuurstenen vloer ontstaat een prachtige sfeer.  Als stijl-element brengt schoon-beton een hedendaagse look aan keuken, open haard en trap. Het ritme van houten balklaag van vierkant balkhout en geeft een bijzondere ruimtelijke beleving. Het vele glas brengt vrij uitzicht, tot op de Waalbandijk en haalt groene kwaliteiten van de boomgaard naar binnen.

Multi-generatie wonen in het buitengebied met respect voor elkaars privacy
img_4955

Bijzondere woonvorm

De bijzondere woonvorm, een Vereniging van Eigenaren (VVE) is eigenaar van een onverdeeld geheel. Kenmerkend voor de VVE van dergelijke plaatsen is dat de bewoners zich overal op het terrein mogen begeven en zaken van gezamenlijk belang ook in overleg worden besproken en vastgesteld in een reglement. De architecten hebben binnen dit principe een ontwerp gemaakt wat naast de collectieve waarden en normen vooral ook de private leef -en woonomstandigheid kracht bijzet. Om die reden zijn de patio’s en veranda’s tegengesteld aan elkaar georienteerd en brengt het verhoogde talud met het een natuurlijke scheiding tussen links en rechts. Waardoor direct contact wordt vermeden en iedere bewoner het nabije buiten toch als een eigen omgeving beleeft. De gebouwen zijn georienteerd op de zon. De verfijnde bouwkundige techniek en afwerking is vooruitstrevend, eigenzinnig en energetisch bewust aangewend.

ontwerp frank marcus, jan marcus jr.
constructeur bekendam advies
fotografie frank marcus