achterhuis

familie marcus, boven-leeuwen

Het achterhuis met haar schuurtjes vormen als atelier, overleg en bergruimte het complement van de meergeneratie op het erf. Ze staan noord-zuid op het begin en eind in de lengteas van het erf en daarmee haaks op het hoofdgebouw. Als tijdslijn voor generaties die ‘komen en gaan’. De gebouwen komen als beton uit de bodem omhoog en worden met houten delen afgedekt. Vanuit haar ondergeschiktheid blijven de kleinere schuurtjes als naakt ‘beton-brut’ op het maaiveld staan.

img_6412
achterhuis-3

Interieur

Multi-generatie wonen in het buitengebied met respect voor elkaars privacy
img_7090

Bijzondere woonvorm

De bijzondere woonvorm, een Vereniging van Eigenaren (VVE) is eigenaar van een onverdeeld geheel. Kenmerkend voor de VVE van dergelijke plaatsen is dat de bewoners zich overal op het terrein mogen begeven en zaken van gezamenlijk belang ook in overleg worden besproken en vastgesteld in een reglement. De architecten hebben binnen dit principe een ontwerp gemaakt wat naast de collectieve waarden en normen vooral ook de private leef -en woonomstandigheid kracht bijzet. Om die reden zijn de patio’s en veranda’s tegengesteld aan elkaar georienteerd en brengt het verhoogde talud met het een natuurlijke scheiding tussen links en rechts. Waardoor direct contact wordt vermeden en iedere bewoner het nabije buiten toch als een eigen omgeving beleeft. De gebouwen zijn georienteerd op de zon. De verfijnde bouwkundige techniek en afwerking is vooruitstrevend, eigenzinnig en energetisch bewust aangewend.

ontwerp frank marcus, jan marcus jr.
constructeur bekendam advies
fotografie frank marcus